Vad är Sverige stora exportörer av?

Sverige exporterar en hel del olika saker till andra länder. Man kan inte komma ifrån att fordon och olika produkter inom träindustrin är det allra mest exporterade men det finns också andra saker som Sverige är duktiga på. Men vad är det?

Kläder

Det är troligen inte så okänt att Sverige är en stor exportör av kläder. Här finns nämligen flera kända klädkedjor som H&M, Cubus med flera. Många av dessa har också lyckats att etablera sig utomlands. I Sverige tillverkas också mycket kläder under rättvisa och miljövänliga former. En fördel för svenska klädköpare är att kläderna blir mer närproducerade.

Något som är relativt unikt med svenska kläder är de så kallade folkdräkterna. De finns i flera olika län och består av kläder i olika färger som är traditionella i landet. Ofta består kläderna av skjorta och kjol i äldre modell för kvinnor, samt skjorta och byxor för männen.

Garn och övriga textilier

I Sverige tillverkas också en hel del garner och andra textilier. Det handlar till exempel om ullgarn, gardiner, dukar och liknande. I Sverige är det också vanligt med broderier, bonader och liknande att hänga på väggen. Det har också spridit sig till andra länder.

Metaller och järn

Det är ingen hemlighet att det finns en hel del metaller i de svenska bergen. Koppar, silver och guld är bara några av de metaller som finns. Sverige exporterar en hel del metall både i bearbetad och rå form med tanke på att landet är så pass rikt på de olika metallerna. Det krävs dock en hel del arbete för att utvinna metallerna. Bland annat har hela städer fått flytta på sig för att gruvdriften ska utvecklas och för att det blivit olämpligt eller farligt att bo i städerna när marken har börjat bli mer och mer ostabil på grund av utgrävningarna.